Figyelem! Ez az oldal a canada.avonlea.hu egy régebbi változata! Az aktuális változat a http://canada.avonlea.hu címen található.

Tudnivalók a repülőjegyekről

A korábbi 3 kanadai utam során (AvCon 2004, AvCon 2005, Reunion 2006) volt szerencsém behatóbban tanulmányozni a repülőjegy piacot torontói utak szempontjából nézve. Rengeteg variáció létezik repülőjegy vásárlásakor, de most az árak és lehetőségek bemutatása céljából leegyszerűsíteném a dolgot pár tipikus esetre. Egyelőre kizárólag a Budapest-Torontó vonalról lesz szó (később foglalkozom majd az esetleges Torontó-Halifax fapados útvonallal is, de nem az a jelentős tétel az utazás során) júliusi utazást feltételezve. Az árakba bele van számolva a reptéri illeték is.

A társaságok a tavaszi-nyári időszakot külön kezelik: március 31-ig tart a tavaszi szezon, utána jön a nyári szezon, annak megfelelő árakkal... Repülőjegy foglalásra, vásárlásra 4 eset lehetséges (mint írtam, nagyon leegyszerűsítve a lehetőségeket). A jegy árak a lehetőségek sorszámának megfelelő sorrendben emelkednek szép meredeken...

  1. foglalás a tavaszi szezon elején, fizetés ugyanazon a napon (esetleg max. 48-72 órával később)
  2. foglalás a tavaszi szezonban bármikor, fizetés a szezon végén vagy a nyári szezonban
  3. foglalás a nyári szezon elején, fizetés 30 nappal az utazás előtt
  4. foglalás a nyári szezonban, de nem az elején

A legolcsóbbak a nagyon akciós jegyek a MALÉV közvetlen Budapest-Torontó járataira. Ezek ára kb. 90-100 ezer Ft. Nagy hátrányuk, hogy a jegyeken SEMMIT NEM LEHET MÓDOSÍTANI vásárlás után, ráadásul foglalás után ki is fizetendők, és mindezt az év elején (tavaszi szezon), januárban, februárban kell még megtenni, mert utána már nem nagyon van ilyen akciós jegy... Az ilyen korai jegyvásárlás rizikós (bármi közbejöhet), ráadásul a vízum is gondot jelenthet, viszont ezek a jegyek relatíve olcsónak számítanak.

A 2. körbe tartozó jegyeket ráér március 31-ig kifizetni (esetleg még később, de a foglalást akkor is célszerűbb minél előbb megejteni, lásd még lejjebb), ami még mindig hordoz magában rizikót, de kevesebbet, mint egy év eleji vásárlás. A március végéig fizetendő jegyek az olcsóbbak természetesen. Ezek ára 150-160 ezer Ft körül alakul. A később fizetendő jegyek a harmadik kategóriába esnek (lásd kicsit lejjebb), egyetlen előnye az ilyen korai foglalásnak, hogy nagyobb eséllyel kap az ember jegyet adott napra, mint egy későbbi foglalás esetében.

A nyári szezonban természetesen jóval drágábbak a jegyek a főszezon miatt. Áprilisban, a szezon elején (3. eset) még van remény megfizethető árú jegyet (kb. 180 ezer Ft) foglalni (fizetni ráér később is), májustól azonban már gyakorlatilag nincs 200-220 ezer Ft alatt repülőjegy. Ráadásul ilyenkor már tömve vannak a MALÉV járatai, így külföldi társasággal repülve mindenképpen át kell szállni valahol. Jellemző a nagyságrendekre, hogy a kora tavasszal 90 ezerért kínált nagyon akciós MALÉV-jegyek ilyenkor már 400-450 ezer Ft-ért (nem vicc!!!) kaphatók. Természetesen ezek már nem akciós jegyek, mivel azok már rég elfogytak...

Nagyon fontos, hogy repülőjegyet foglalni bármikor lehet, ami semmilyen kötelezettséggel nem jár. Éppen ezért célszerű olyan hamar ajánlatot kérni utazási irodáktól, és jegyet foglaltatni, amilyen hamar csak lehet, az egy más kérdés, hogy a fizetés (jegykiállítás) időpontjának függvényében változik az ár, viszont legalább helye van az embernek. A foglalások számának nincsen korlátja, egy utazni vágyó egyén akár több társaságnál több időpontra is készíttethet foglalást, a nem megfelelőket később lehet töröltetni, illetve nem fizetés esetén automatikusan törlődnek. Természetesen egy utazási iroda sem fog elkészíteni 15 különböző foglalást egy embernek :-) (nem kell átesni a ló túloldalára), viszont ha már létezik egy foglalás valamelyik társaságnál, nyugodtan lehet másodikat, harmadikat csináltatni egy másik irodával, esetleg ugyanazzal, de egy másik légitársaság járatára.

A repülőjegyekkel, illetve a repüléssel kapcsolatban mexikói oldalamon van még egy kis ismertető. Bár az kifejezetten Mexikóhoz kapcsolódik, tartalmaz általános megállapításokat, ismertetőket is, amiket bármilyen tengerentúli útra lehet vonatkoztatni.